Action4obesity

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 2021 || ΣΥΝΕΔΡΙΑ: «Προς έναν οδικό χάρτη για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας»

15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Εφαλτήριο των δράσεων της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ήταν η συνεδρία με τίτλο «ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ» που φιλοξενήθηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας 2021 τον Δεκέμβριο του 2021.

Η παχυσαρκία, η οποία σχετίζεται με πολλαπλές συν νοσηρότητες και αποτελεί μέιζον πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως έχοντας αποκτήσει διαστάσεις πανδημίας, είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθεί ως χρόνιο νόσημα με μια ολοκληρωμένη πολιτική και μελετημένες παρεμβάσεις.


Το καίριας σημασίας αυτό ζήτημα και τα νεότερα σχετικά ερευνητικά δεδομένα συζητήθηκαν σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεδρία που συντόνισαν από κοινού ο κύριος Νικόλαος Τεντολούρης, Καθηγητής Παθολογίας και Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», και η κυρία Ναΐρ-Τώνια Βασιλάκου, Καθηγήτρια Διατροφής Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων & Δημόσιας Υγείας και Διευθύντρια του Π.Μ.Σ. Δημόσια Υγεία στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πα.Δ.Α.


Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο κύριος Γιάννης Τούντας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Ε.Κ.Π.Α. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (Ι.Κ.Π.Ι.), παρουσίασε τα «Αποτελέσματα της έρευνας Hellas Health VIIΙ», η οποία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2021, σε συνεργασία με τη Metron Analysis, για τα θέματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού που αφορούν στην παχυσαρκία. Τη σκυτάλη έλαβε στη συνέχεια η κυρία Γιώτα Τουλούμη, Καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., η οποία στην ομιλία της «Η παχυσαρκία στον ενήλικο πληθυσμό της Ελλάδας» .παρουσίασε τα αποτελέσματα από την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου – ΕΜΕΝΟ.


Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κύριος Γιάννης Κυριόπουλος, ο οποίος που αναφέρθηκε στις «Οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας». Είναι γνωστό από διεθνείς στατιστικές ότι περίπου 25% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από παχυσαρκία, η οποία έχει αναγνωρισθεί ως νόσος από διεθνείς οργανισμούς. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των επιστημονικών ιατρικών εταιρειών, με πρώτο τον κύριο Λεωνίδα Λαναρά, Παθολόγο-Διαβητολόγο, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (Ε.Ι.Ε.Π.). Η παχυσαρκία αποτελεί ένα διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα, παρατήρησε η κυρία Αναστασία Μαυρογιαννάκη, Παθολόγος-Διαβητολόγος, εκπροσωπώντας την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Η κυρία Ανδρομάχη Βρυωνίδου-Μπομποτά, Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια Ενδοκρινολογικού Τμήματος Νοσοκομείου «Κοργιαλένειο Μπενάκειο» και Πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, συμφώνησε με την κυρία Μαυρογιαννάκη, λέγοντας ότι το πρόβλημα ξεκινάει από την οικογένεια και κυρίως τις γυναίκες. Στη συνέχεια, ο κύριος Γιάννης Κανακάκης, Καρδιολόγος, Διευθυντής στη Θεραπευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα» και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, τόνισε ότι οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας είναι πολύ σημαντικές στην καρδιολογία, καθώς συνδέεται με υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη, διάχυτη φλεγμονή, καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος της υγείας. Τέλος, η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια με συννοσηρότητες που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα των ιατρικών ειδικοτήτων, τόνισε ο Παθολόγος-Διαβητολόγος, κύριος Αθανάσιος Μιχαλόπουλος από την Ε.ΠΑ.ΜΕ.ΔΙ.