Action4obesity
Search

Η «Συμμαχία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας» συνομιλεί με τους Φαρμακοποιούς | ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η «Συμμαχία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας» συνομιλεί με τους Φαρμακοποιούς

 

Το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, η έναρξη των εργασιών της μεγαλύτερης διοργάνωσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.) για τα φαρμακεία Hellas Pharm 2024 με θέμα «Με την κοινωνία στο επίκεντρο», έγινε με το στρογγυλό τραπέζι «Συμμαχία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας», το οποίο συνδιοργάνωσαν η Συμμαχία με τον Φ.Σ.Α. και συντόνισε ο φαρμακοποιός Γιάννης Κούνουπας.

 

Η «Συμμαχία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας» παρουσίασε για πρώτη φορά το θέμα της παχυσαρκίας στον κλάδο των φαρμακοποιών φαρμακείου, δηλαδή των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αποτελούν τον κυματοθραύστη των προβλημάτων υγείας των πολιτών.

Το στρογγυλό τραπέζι κάλυψε το θέμα της παχυσαρκίας από την παιδική και εφηβική ηλικία, και ειδικότερα, την ιατρική διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, σε συνδυασμό με δύο κομβικούς παράγοντες αντιμετώπισης της νόσου, τη διατροφή και την άσκηση.

 

Τη συνεδρία άνοιξε η κυρία Ελπίδα Βλαχοπαπαδοπούλου, Παιδίατρος-Ενδοκρινολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια, Τμήματος Αύξησης και Ανάπτυξης του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», η οποία μίλησε εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής & Εφηβικής Παχυσαρκίας με θέμα: «Παιδική και εφηβική παχυσαρκία – Η αρχή του νήματος». Όπως είπε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ / WHO) ένα στα τρία παιδιά στην Ευρώπη έχουν αυξημένο σωματικό βάρος. Ειδικότερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την μελέτη COSI, το 42% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών είναι υπέρβαρα, ενώ ζουν με παχυσαρκία το 20% των αγοριών και το 14% των κοριτσιών. Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς οι συννοσηρότητες, όπως διαβήτης τύπου ΙΙ, υπέρταση, λιπώδης διήθηση του ήπατος, δυσλιπιδαιμία και άλλες, είναι συχνές. Η νοσογόνος παχυσαρκία έχει γενετικό υπόβαθρο και η ανάπτυξή της ευνοείται από περιβαλλοντικές επιδράσεις που αρχίζουν από την ενδομήτριο ζωή. Είναι μεγάλη η πιθανότητα ένας έφηβος που ζει με παχυσαρκία, να εξελιχθεί σε ενήλικα με παχυσαρκία. Λόγω της ψυχολογικής επιβάρυνσης στις οικογένειες συνιστάται αξιολόγηση και συμβουλευτική για θέματα ψυχικής υγείας. Ο πρωταρχικός στόχος είναι η πρόληψη της παχυσαρκίας μέσω πολυεπίπεδων δράσεων δημόσιας υγείας.

 

Στη συνέχεια, η κυρία Γιούλη Αργυρακοπούλου, Διευθύντρια Διαβητολογικής Μονάδας και Μονάδας Παχυσαρκίας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας μίλησε με θέμα: «Συμμαχία – παχυσαρκία, ασθένεια & φαρμακευτική αγωγή».

Με δεδομένο ότι η παχυσαρκία είναι χρόνια και υποτροπιάζουσα νόσος, για τη διαχείρισή της απαιτείται διεπιστημονική και διατομεακή αντιμετώπιση. Για τον λόγο αυτό, ιδρύθηκε η «Συμμαχία για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας» με 28 εταιρείες μέλη από τον ιατρικό, επιστημονικό, κοινωνικό και αστικό χώρο, είπε η ομιλήτρια. Στο πλαίσιο της ορθής επικοινωνίας και εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας αλλά και του κοινού, η «Συμμαχία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας» αναλαμβάνει ποικίλες δράσεις.

Όσον αφορά την κλινική διαχείριση της παχυσαρκίας από τον ιατρό, ανέφερε τα απαιτούμενα βήματα: i) αναγνώριση/διάγνωση νόσου, ii) φυσική εξέταση, iii) διάγνωση συννοσηροτήτων και σταδιοποίηση της παχυσαρκίας, iv) κατάρτιση θεραπευτικού πλάνου (έλεγχος διατροφής, σωματική άσκηση, αν χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή και, τέλος, χειρουργική αντιμετώπιση) και v) μακροχρόνιος σχεδιασμός.

Οι προϋποθέσεις ώστε ένας ασθενής που έχει κάνει πολλαπλές προσπάθειες απώλειας βάρους να λάβει φαρμακευτική αγωγή -ταυτόχρονα με υποθερμιδική δίαιτα και άσκηση- είναι να έχει Δείκτη Μάζας Σώματος ≥30 kg/m2 ή Δ.Μ.Σ. ≥27 kg/m2 και συννοσηρότητα (όπως Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία). Σήμερα υπάρχουν τρία διαθέσιμα φάρμακα στην Ελλάδα, αλλά στο μέλλον έχουν δρομολογηθεί κι άλλα με πολλά οφέλη, πάντα με ελεγχόμενη διατροφή και τακτική σωματική άσκηση. Με την επόμενη γενιά θεραπειών παχυσαρκίας, η παχυσαρκία μετατρέπεται σταδιακά σε θεραπεύσιμη νόσο.

 

Η Δρ. Νατάσα Κολομβότσου, Ειδική Γραμματέας Εκπαίδευσης του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων μίλησε με θέμα: «Εξατομικευμένη διατροφή – Μία διαχρονική επιλογή».

Η διατροφή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υγεία, γεγονός που αποδεικνύεται από την διαπίστωση ότι ένας στους πέντε θανάτους παγκοσμίως προκαλείται από «κακή» διατροφή. Η διαδικασία απώλειας βάρους, είναι αργή και πολύπλοκη, περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, με έμφαση στις διατροφικές συνήθειες, στη φυσική δραστηριότητα και στη ψυχοσυναισθηματική κατάσταση.

Η εξατομικευμένη διατροφή προσφέρει μία «ασθενοκεντρική» προσέγγιση πέρα από τις γενικές συστάσεις διατροφής, που προσαρμόζονται στα μέτρα του ατόμου, και θέτει συγκεκριμένους στόχους υγείας και ποιότητας ζωής, ενώ συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των νέων διατροφικών συνηθειών. Ο διαιτολόγος παρέχει στον διαιτώμενο συγκεκριμένες πληροφορίες, με την κατάλληλη μορφή, ώστε να είναι κατανοητές για τον ασθενή, να μπορούν να ενσωματωθούν στη ζωή του και τελικά να τον/τη βοηθήσουν να αναπτύξει νέες δεξιότητες και συμπεριφορές.

Ο διαιτολόγος χτίζει θεραπευτική σχέση με τον/την ασθενή, βασισμένη στην εμπιστοσύνη και τον/τη συνοδεύει στον δρόμο της κατάκτησης του προγράμματος διατροφής για απώλεια βάρους με σεβασμό και ενσυναίσθηση.

 

Η συνεδρία ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κυρίας Ανατολής Πετρίδου, Επίκουρης Καθηγήτριας Βιοχημείας της Άσκησης και Διατροφής Αθλουμένων στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η άσκηση, προϋπόθεση της υγιεινής διαβίωσης». Η κ. Πετρίδου μίλησε εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης.

Ως άσκηση ορίζεται η σχεδιασμένη και δομημένη σωματική κίνηση, ενώ ως φυσική ή σωματική δραστηριότητα κάθε σωματική κίνηση που προκαλείται από μυϊκή δραστηριότητα, εξήγησε η ομιλήτρια και επισήμανε ότι πολυάριθμες έρευνες αποδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη είτε της άσκησης είτε της σωματικής δραστηριότητας στην υγεία, με την προϋπόθεση να γίνονται σε τακτά διαστήματα και με συγκεκριμένη διάρκεια.

Η συμβολή της άσκησης στη διαχείριση της παχυσαρκίας είναι τριπλή: συμβάλλει στη μείωση του βάρους, στη διατήρηση της απώλειας βάρους και στη βελτίωση των μεταβολικών επιπλοκών της παχυσαρκίας χωρίς απώλεια βάρους. Επιπλέον η άσκηση υπερέχει στη μείωση του σπλαγχνικού λίπους σε σύγκριση με την υποενεργειακή δίαιτα.

Η άσκηση και η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε άτομο ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και κιλών, αρκεί να ανιχνεύεται ο τρόπος που ταιριάζει και κινητοποιεί περισσότερο τον καθένα.

Η κακή φυσική κατάσταση είναι μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για θάνατο σε σύγκριση με την ελαφριά ως μέτρια παχυσαρκία. Κάθε άσκηση μετράει θετικά, καθώς ένα παχύσαρκο άτομο με καλή φυσική κατάσταση κινδυνεύει λιγότερο από ένα άτομο με φυσιολογικό βάρος που δεν έχει καλή φυσική κατάσταση.